Bouwmeten:

Voor het uitzetten van bijvoorbeeld sjalons hebben we tijdens de praktijklessen het volgende stappenplan gemaakt.

 

1.Statief plaatsen:

Je zet de theodoliet op het statief en draait deze vast. De theodoliet werkt met een goniometrisch stelsel. Dit wil dus zeggen niet met graden maar met gons. Een hele circel is normaal 360 graden en word nu 400 gon. Dit wil dus zeggen dat een kwart circel 100 gon is en een hoek van 45 graden 50 gon.

2. Waterpas zetten:

De theodoliet moet waterpas gezet worden met de 3 stelpootjes. Je ziet aan de luchtbel wanneer de thedoliet pas staat (doosniveau).

Bij het stellen begin je met 2 stelpootjes en zo zet je de theodoliet op buisniveau. Hierna kan je hem met het 3e stelpootje op doosniveau zetten. Nu staat de theodoliet waterpas.

3. Kijker waterpas zetten:

Omdat we op een hoogte gaan meten, moet de kijker verticaal op 300 gon komen te staan. Dit doe je door de theodoliet aan te zetten met het knopje bovenop en dan door het buisje te kijken en de kijker op ongeveer 300 gon te zetten. Wanneer deze op ongeveer 300 gon staat zet je de kijker vast en kan je hem met het wieltje aan de voorkant fijn stellen op precies 300 gon.

Horizontaal zetten we hem precies op 0 gon.

 

Doosniveau

 

Buisniveau

  

4. De theodoliet plaatsen:

De theodoliet moeten we op een verstandige plaats zetten. Bij ons project kunnen we kiezen uit punt B of D. Dit omdat we van hieruit een haase hoek moeten uitzetten.

 

 A

 

 B                          F

 

 C

 

 D                           G

 

 E

 

Om de theodoliet op het goede punt te zetten kan je door een kijker kijken en dan kijk je van het midden vanuit de theodoliet loodrecht omlaag. Hiermee kan je hem precies op een punt (in dit geval B of D) zetten. Terwijl de ene door de kijker kijkt, zet een ander een kruisje op precies de goede plaats.

5. Afstand uitzetten.

Vanuit dit kruisje ga je met een rolmaat de afstand van het punt wat het verst van de theodoliet af staat uit zetten (jalon E). Terwijl persoon A met een jalon naar dit punt gaat, kijkt persoon B door de kijker en geeft aanwijzingen zodat persoon A de jalon recht voor de kijker zit (op de verticale as die je door de kijker ziet)  Op dit punt zetten we een Jalon neer. Met de jalon richter zorgen we ervoor dat de jalon te lood staat.

Nu herhalen we dit voor Jalon D en daarna C.

Om nu Jalon A uit te kunnen zetten moeten we eerst de kijker van de theodoliet verticaal 200 gon draaien. We gaan dus vanuit de 300 gon naar de 100 gon. Nu herhalen we de voorgaande stap voor jalon A precies de andere kant in.

Nu gaan we weer terug naar de 0 positie waar we in begonnen zijn. Dus we draaien de kijker weer 200 gon terug naar 300 gon. Nu zijn we klaar om de hoek uit te gaan zetten.

6. . Jalon G:

Met de stelling van pythagoras kunnen we lengte berekenen waarop Jalon G moet komen staan. De hoek die je moet maken om Jalon G te zetten kan je berekenen met tanges cosinus of sinus. Jalon G zou in een hoek van 26,56 graden moeten komen staan. Om tot gon te komen doen we dit x1,1 Dan word dit dus 28,71 gon. We draaien nu de theodoliet horizontaal op 28,7 gon. Nu herhalen we stap 5 weer voor Jalon G.

7.  Een hoek van 90 graden uitzetten:

90 graden is op de theodoliet 100 gon. We draaien dus horizontaal de kijker van 0 naar 100 gon. We hebben nu een haakse hoek. Hier kunnen we Jalon F neer gaan zetten op de goede afstand (zie stap 5) we zetten hier jalon F neer. Nu staan alle Jalons.