Metselen

Voorbereiding:

 

-   Inrichten Werkplaats

 zorg dat je aan beide kanten van je speciekuip stenen hebt liggen. De speciekuip ongeveer in het midden van het metselwerk. Hierdoor sleep je zo min mogelijk met de stenen. Het materiaal ligt dicht bij het werk.

 

 

  Zet de stenen en specie ongeveer 50 cm van het werk. Dit schilt ook weer til en loopwerk.

 

Gebruik bij het klaarzetten zoveel mogelijk hulpmiddelen. Zoals in de afbeelding hierboven.

 

 -     Specie aanmaken

 We werken op school met kalkspecie hier voeg je alleen water aan toe. Je voegt net zoveel water toe totdat de specie een beetje “smeuïg” is.

 

-          Uitzetten lagenmaat

 

De lagenmaat moet op de profielen worden gezet. Om dit te doen gebruiken we een lagenmaat. Elke laag is Dikte steen + voeg. Dit zet je op een lat om het vervolgens het over te nemen op de profielen.

 

-  Spannen metseldraad

 We spannen de metseldraad als hulpmiddel voor het metselen. Deze draad is een hulpmiddel om overal de juiste hoogtes en dieptes te hebben.

 

 

Uitvoering:

 

-  Metselen

  

We leggen een “kroketje” specie op de vorige laag (zie hierboven).

 

Vervolgens Schuiven we de steen tegen de vorige steen aan om ervoor te zorgen dat ook de stootvoeg vol komt te zitten. Vervolgens controleer je of de steen op de juiste hoogte en diepte zit. De stenen moeten vlak langs het de metseldraad liggen. Dit om te zorgen dat het werk overal op een lijn zit.

 

-    Uitkrabben

 Tijdens het uitkrabben van de voeg hou je de voegspijker onder een hoek van 30 graden. Door met de voegspijker zowel van bovenuit als van onderuit de voeg uitkrabt krijg je een V vorm in de voeg. Hier hecht het voegwerk goed aan.

 

 

-     Voegen

Na het uitkrabben van de voegen, kun je het metselwerk voegen. Dit doe je met een voegbord en een voegspijker. Op het voegbord doe je droge voegspecie, het bord hou je net boven de voeg en je strijkt met de voegspijker de specie in de voeg. Hierdoor krijg je een strakke voeg.

  

-          Schoonvegen

Op het eind vegen we het metselwerk nog even schoon.  Dit om alle overige restjes van de stenen te halen en het een net uiterlijk te geven.