Kijken naar gebouwen:

Bij deze opdracht was het de bedoelig dat we gingen kijken naar gebouwen om ons heen. Ik ben hierbij gaan kijken naar bepaalde dingen aan het gebouw die mij opvielen. Hieronder staan deze bevindingen uitgewerkt. 

  

DE WITTE DAME (Emmasingel Eindhoven):

Op weg van school naar huis viel mijn oog op het gebouw “de witte dame” in Eindhoven. Wat mij hier vooral opviel waren verschillende horizontale lijnen die in de wanden van het gebouw lopen.

 

Ik ben gaan zoeken op internet wat de oorzaak van deze lijnen zou kunnen zijn. Hierop kreeg ik niet gevonden wat het was, wat waarschijnlijk ook wel komt omdat ik niet precies wist waar ik naar moest zoeken. Ik ben gaan informeren bij verschillende mensen (vooral familie) of die hier ideeën over hadden. Ik ben nu van mening dat de lijnen zijn ontstaan door de bekisting waarin het gebouw vroeger gestort is. Het gebouw bestaan uit beton en is gebouwd eind jaren 20. In deze tijd hadden ze nog geen bekisting om hele wanden te storten, en dus werd de bekisting van losse planken gemaakt. Omdat deze planken niet allemaal goed aansluiten krijg je in de beton lijnen.

Wat mij ook opviel was dat de verf nog overal goed op de wanden zit en dat wanneer je tot het maaiveld toe de wanden wit schildert, je aan de onderkant van het gebouw een vieze rand krijgt van onder andere opstpattend water.

 

 

WOONHUIS (Broekweg Veldhoven):

Toen ik met de buurman in zijn tuin koffie stond te drinken en we stonden te buurten, viel mij ineens op dat de wand van zijn woning ontzettend vies was. Het huis is opgebouwd uit een hele lichte steen en deze zijn nergens verkleurd, behalve aan de regenkant en dan vooral het gedeelte boven het platdak.

In het begin dacht ik dat dit misschien zou komen omdat zijn dak nauwelijks een overstek heeft en dat dan het lekwater van de regen over de muur loopt. Later bedacht ik dat dit niet zo kon zijn omdat de gehele wand verkleurd is. Ik denk dus dat dit gewoon komt door de slagregen die op de woning staat.

 

Op bovenstaande foto is het verschil van de wanden goed te zien.

 

GARAGE (Magrietstraat Veldhoven):

Terwijl ik met de honden aan het wandelen was zag ik een garage met ook weer kleurvershil in de wand. In dit geval komt het omdat er verschillende stenen gebruikt zijn. Ik denk dat er ooit een garage gestaan heeft die te klein was en moest worden uitgebreid. Ze hebben er hier voor gekozen de bestaande wand te laten staan en hier maar omheen te bouwen. Zie in bovenstaande foto het resultaat.

  

NIEUWBOUW (Christinastraat Veldhoven):

 

In de Christinastraat zijn ze een nieuwbouw aan het zetten. Toen ik hier met de auto voorbij reed viel mij op dat er in de wanden allemaal zwarte vlekken zaten. Toen ik later nog eens terug ging om dit beter te bekijken zag ik dat dit vuile stenen waren. Helaas was iedereen op de bouw al weg en kon ik niet gaan vragen waar dit aan lag. Ik heb hier tot nu toe nog steeds geen tijd voor gehad maar ben wel van plan dit nog te gaan doen want ik kom er zelf nog niet uit waar dit aan kan liggen. Het lijkt mij geen vuil wat uit de steen komt. Ook is het naar mijn mening geen vuil wat komt door het bouwen, want het onderste gedeelte van de wand is met plastic afgedekt maar onder dit plastic zijn de stenen ook vuil. Het lijkt mij ook niet dat het bewust zo gedaan is. Het enige wat ik nog kan bedenken is dat de stenen vuil geworden zijn toen ze op de bouwplaats opgeslagen stonden. Wanneer dit de reden zou zijn, snap ik niet dat de metselaar de stenen zo gemetseld heeft. Hij had de stenen er dan uit kunnen laten of om kunnen draaien zodat de vuile kant van de steen in de spouw komt. Dus ook dit lijkt me niet de reden van de vuile stenen. Helaas weet ik nog niet waar het aan ligt dus zal ik nog een keer terug gaan om het aan de uitvoerder of metselaar te gaan vragen. (wordt vervolgd)

 

Reflectie:

Het leuke aan deze opdracht is dat wanneer ik nu over straat loop ik veel meer apparte dingen aan gebouwen zie dan voorheen. Ik woon al jaren in dezelfde buurt maar zie nu pas dingen aan gebouwen die mij nooit eerder opgevallen zijn. Dit terwijl mijn intresse hier toch al langer ligt en ik ook voorheen wel naar gebouwen keek. Maar nu kijk ik toch op een andere manier.