Het stellen van profielen.


Om recht te kunnen metselen moeten er eerst profielen komen te staan waar we tegen aan kunnen metselen. De profielen zetten we meestal op het einde van een muur neer. Voordat we profielen kunnen stellen moeten we eerst weten waar dat ze moeten komen te staan. De plaats van de profielen kunnen we van de bouwtekening aflezen.

Benodigdheden:
• Bouwhaak
• Draadnagels
• Klampen
• Klauwhamer
• Metseldraad
• Profielen
• Schoren
• Stelwaterpas

Profiel plaatsen
Bepaal de plaats van het profiel met meetgereedschap. Bevestig de klamp aan het profiel. Hier is het belangrijk dat je de klamp niet plaatst aan de kant waar het metselwerk komt. Tevens moet je er voor zorgen dat het profiel er een paar millimeter overheen valt.

 

Plaats het profiel in de juiste positie, zorg dat deze niet gedraaid zit ten opzichte van het metselwerk, en zet de klamp vast op 3 punten. Dit laatste is om te voorkomen dat het kan draaien.

 


Schoren
Nu het profiel op zijn plaats staat is het tijd om deze te schoren om te voorkomen dat deze kan kantelen. Eerst zet je de draadnagel in de schoor, vervolgens sla je hem zo hoog mogelijk vast aan het profiel. Het is belangrijk dat de schoor niet voorbij het profiel steekt en tijdens het metselen niet, of zo min mogelijk, in de weg zit. Als het profiel dan te lood staat maak je de klamp vast bij het uiteinde van de schoor.


  

Stellen
Voor het stellen moet je met 2 personen zijn. Een van de twee houd de waterpas tegen de profiel en kijkt of dat deze te lood staat in de te stellen richting. Om samenwerkend het profiel te lood te krijgen zijn er commando’s die iedereen begrijpt afgesproken. Degene die bij het profiel staat met de waterpas geeft de commando’s aan degene die bij de klamp staat. Als het profiel naar de klamp toe moet kantelen spreekt men van “halen” en moet het profiel de andere kant op kantelen dan is het “brengen”. Op het moment dat alles 100% te lood staat geeft degene met de waterpas het commando “maken” en de andere slaat de schoor vast aan de klamp. Hij zorgt er dan ook voor dat de spijker al een stuk in de lat zit zodat hij bij het commando maken ook meteen de lat vast kan zetten.

Deze handelingen doe je ook in de andere richting.